Vad är Ayurveda?

_DSC7953 copy

Ayurveda är en femtusenårigt medicinskt system från Indien. Den är baserad på det som är enkelt och naturligt. Det är både för dig som är frisk och vill fortsätta vara frisk och utvecklas, och för dig som kommit ur balans och vill ha hjälp att återfå ditt välbefinnande. Med Ayurveda får du enkla, naturliga egenvårds- och utvecklingsprogram för ditt vardagsbruk.
All mat passar inte för alla människor och en del människor mår bra av att träna intensivt med andra mår bra av lugn träning. Är du en pitta skall du undvika kryddad mat, medan en vata ska minska på kaffet och kapha-personer ska röra mycket på sig.
AyurVedisk hälsorådgivning.
Ayurveda behandlar och försöker återställa obalanser  genom bl.a livsstilsförändringar, örter, ayurvediska behandlingar-och massage, andningsövningar, meditation, yoga och föryngringskurer. Syftet är att skapa optimal hälsa genom få bättre balans och harmoni genom att veta vad du kan äta, hur du kan motionera och leva i vardagen. Panchakarma – Inre avgiftning är renande och djupgående behandlingar som ”städar” kroppen ordenligt både i sinnet och fysiskt, så man får möjligheter att förändra sitt liv. Detta innebär att man använder sig av olja och örtmassage, andra sätt är att andningsövningar och yoga i behandlingssyfte för att bli av med toxiner.
Ayurveda lär oss hur vi kan leva ett friskare liv, samt ger kunskap som ökar medvetande och förståelsen om dig själv, andra och din omgivning.Vad som är gynnsamt beror på vad som passar för dig kanske inte passar för mig och tvärtom.
Vem, när, var, hur, på vilket sätt hur ofta och hur mycket är några av faktorerna som spelar in i livet
Varför kan en del äta vad som helst utan att gå upp i vikt? Varför reagera visa med oro vid stress, andra med aggression?
Ayurveda är huvudsakligen ett komplett medicinskt system och människor söker sig till det för att få hjälp och behandla åkommor. Men inget system är effektivt om man före, under eller efter behandlingen lever ett ohälsosamt liv som orsakar fysisk och psykisk skada. Den Ayurvediska livsstilen är lätt att följa och passa in i det moderna liv- och arbetsmönster. Den strävar efter att upprätthålla och, när det är nödvändigt, återskapa harmoni i kropp och sinne och själ utan att tillgripa läkemedel som kan ha skadliga biverkningar. Den uppmuntrar lugn och motsätter sig ständig och frenetisk aktivitet. Både kropp och själ har nytta av när människor kan tillägna sig en meditativ inställning till livet. Stress är ett mycket utbrett och allvarligt modernt problem, inte minst för att det nuförtiden blivit nästan ”fint” att skylla allt på stress!
Alla dina reaktioner kan förklaras genom vilken kroppstyp du är!
Vata – elementen rymd och luft, bl.a. funktion – rörlighet
Pitta – elementet eld och vatten, bl.a. funktion – förbränning.
Kapha – elementet vatten och jord, bl.a. funktion – stabilitet
Genom rådgivning skapar du kunskap om vem du är vilket gör det lättare för dig att mår bra av och ger dig en ökad insikt om vem Du är.
Detta gör man genom att ställa en diagnos med hjälp av frågeformulär, samt puls-, nagel- och tungdiagnostik.
Ayurveda används både som behandlingsmetod och förebyggande egenvård
Annons
%d bloggare gillar detta: