Aktuellt

 

Erbjudande 8 – 10 / 9

20 % på alla behandlingar och hälsovägledning

Välkommen på Bangatan 2 , Tomelilla

Här kommer några Sommartips!

Årstiden Pitta

Vi är fortfarande i Pitta-tiden, dvs den varma och fuktiga årstiden. Vi har passerat kulmen som i allmänhet nås vid det vi i Sverige kallar rötmånad, slutet av juli och början av augusti. Det är den mest varma och fuktiga tiden på året. Det kan tyckas att nu är sommaren över, och med den borde Pitta också ha försvunnit, men den värme som ackumulerats i naturen under sommaren finns kvar och har sin inverkan även på oss människor. Ett typiskt Pitta-tecken är att många trädörrar svällt och kanske går trögt under sommaren, och detta har ännu inte torkats av den torra Vata-perioden som kommer senare under hösten och vintern. Som alltid varierar detta beroende på var i landet vi bor.

Vad Pitta gör i kropp och sinne

För Pitta-personer och Pitta-känsliga kan den ackumulerade värmen i kropp och sinne ha skapat obalanser. Det är fortfarande en tid när infektioner och inflammationer lättare får fäste. Typexemplen är naturligtvis känslor som tenderar att bli irriterade eller aggressiva, liksom att magen kan känna sig irriterad och leverera sura uppstötningar. Även vissa former av allergi fortsätter reta och irritera.

Kostråd

Ät det som är fräscht och svalkande. Allt grönt balanserar Pitta, sallad och bladgrönsaker, spenat, mangold, gurka, squash, ärtor, bönor. Kanske börjar ett bad i sjö eller hav bli i svalaste laget, men det svalkar både kropp och sinne. Har du en tendens till Pitta-obalans är alla pitta-balanserande produkter bra vid denna årstid, och har du kvarvarande allergi kan Ayu 23 hjälpa mot tillfälliga besvär. Sura uppstötningar och gasig mage får hjälp av Ayu 11.

Pittas dominans avtar sedan gradvis, och det är naturligtvis beroende på hur vädret blir. En varm och solig eftersommar förlänger verkan av Pitta, och vi kan studera naturen och se växlingarna. Pitta övergår till Vata ungefär vid den första frosten, eller tills höstlöven börjar falla.

Om möjligt, minska på följande livsmedel

Rödbetor, aubergine, rädisor, tomater, kryddig paprika, lök, vitlök, hirs, råg, majs, bovete, yoghurt (utom i Lassi), sura mjölkprodukter, ost, sura frukter (apelsiner, grapefrukt, citroner), oliver, cashewnötter, honung, melass, starka kryddor eller kryddor som skapar värme (peppar, chili , anis, kryddnejlika), salt, vinäger, alkohol och (för icke-vegetarianer) rött kött.

Dessa tre ayurvediska principerna – Vata, Pitta och Kapha – kontrollerar alla kroppens och själens funktioner och förknippas med olika årstider. Höst och vinter förknippas med Vata, vår med Kapha och sommar med Pitta. Det finns även traditionella doftblandningar som är speciellt användbara om man vill återfå den allmänna balansen för varje årstid.

Välkomna – Praktiken är öppen för behandlingar och rådgivning – tisdag – torsdagar mellan kl 1000 – 1700.

Tack! Namasté // Lena  🙏

    

coll2

%d bloggare gillar detta: